0

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

BİZE ULAŞIN

+90 380 5149071

Hararet Nedir? Hararet Nasıl Oluşur?

Otomobillerde hararet sorunu, sürücülerin sürekli olarak karşısına çıkan önemli bir sorundur. Sıcaklığın standart seviyelerin üstüne çıkması olayıdır.

 

Aracın motorunu soğutmaya yarayan fan aksamının bozulması, fan müşirinin arıza çıkararak işini yapamaması, motorda yer alan suyun dönmesini sağlayan devridaim pompasının contalarının yanması ya da bozularak su sızdırmaya başlaması, radyatör hortumlarının herhangi bir tanesinin delinerek su kaçırma olayının başlaması bunun nedenleri arasında sayılabilir. Ayrıca radyatör kapağının deforme olması, alternatör kayışının kopuşu, ya da bu kayışın gevşek oluşu bu nedenlere eklenebilir.

Hararet Nasıl Anlaşılır?

Araç motorunun sıcaklığının normalin üstü bir şekilde artması ve bunun fark edilmemesi üzerine, belli bir süreden sonra aracın motor aksamından ve su haznesinden buhar çıkmaya başlar. Bu durum, aracın ısısının yükseldiğinin yani hararet yaptığının en önemli göstergesidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yapılması gereken ilk şey aracı müsait bir yere çekerek durdurmaktır.

Hararet Durumunda Yapılması Gerekenler

Araç stop edilir ve motorun soğuması, dinlenmesi beklenir. Fakat hararet anında yapılan en önemli yanlışlardan biri de radyatör kapağının anında açılmasıdır.

Radyatörde yüksek sıcaklık ve basınç olduğundan ötürü bu durum araç sürücüsüne zarar verebilir. Bu hareketten kesinlikle kaçınılmalıdır.

Yalnızca motor soğuduktan sonra ve radyatör aksamının da sıcaklığı düştükten sonra radyatör kapağı açılıp su seviyesine bakılabilir.

Arabanın motoru, klima kullanıldığından dolayı suyu çekmiş ve bundan ötürü de hararet yapmış olabilir. Bu da bir olasılıktır. Eğer böyleyse radyatöre su eklenip bu sorun ortadan kaldırılabilir.

Hararet Anında Aracın Çalışır Durumda Olması Gerekir

Hararet durumu ortaya çıktıktan sonra buna bir çözüm getirilemediyse, aracın çalışır durumda olması, araca ciddi hasar verebilir. Motorun aksamı ve parçaları, metal malzemelerden meydana geldiği için yüksek sıcaklığa maruz kaldığı anda genleşir ve ani soğuma sonrası bu parçalarda hasar ve deformasyon meydana gelir. Böyle durumlarla karşılaşıldığında silindir kapak contası da büyük ihtimalle yanar. Silindir ve piston arasında bulunan balans bozulur ve pistonlarda bulunan alüminyum silindire yapışır. Ve bu da motoru kilitler.

 

Küçük bir hararet olayı büyük masraflar açabilir. Bu nedenden dolayı hararet anında arabanın çalışır vaziyette bulunmaması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lastik Çeşitleri